Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Borobudur a Prambanan - rovníkové památky UNESCO

Ráno jsme vstávali už v 3:30, sbalili si věci a v 4:00 už nás vyzvedával přímo spolumajitel Rumah travel – sympatický Holanďan a jeho zřejmě partnerka z Indonésie, která hovořila anglicky. Za 15 min jsme nabrali ještě jeden pár z Holandska a vyrazili jsme. Většina těchto výletů míří na svítání slunce na Borobudur, nicméně my jsme vyrazili na vyhlídku naproti sopce Merapi. Dorážíme tam asi kolem 5:00. Jsme tam sami, je to taková malá vesnička. Před námi se rozprostírá nádherný pohled do údolí, kde vzadu se tyčí dvě sopky – jedna z nich je Merapi. Pod nimi v mlžném oparu prosvítá džungle.

Borobudur - JávaKim Štěpánková

Asi v 5:20 začalo svítat a pohled byl opravdu dech beroucí. Slunce za dvěma sopkami vytvořilo pozoruhodný kužel světla, který jak slunce stoupalo se měnil. Seděli jsme s Holanďanama, popíjeli čaj a sledovali jeden z nejhezčích východů slunce, co jsme viděli. Navíc nalevo z mlhy tajuplně vystupoval v celé své kráse i Borobudur. Ještě, že jsme si vybrali tuto variantu výletu. Když slunce vyšlo, nasedli jsme do auta a pokračovali asi 30 minut na návštěvu jedné tradiční rodiny ve vesnici. Rodina nás uvítala a dali nám čaj a nějaké křupky. Mezitím nám ukázali hru na jejich nástroje, které sami vyrábějí. Zajímavé. Poté jsme se trochu prošli mezi rýžovými políčky a pokračovali do další vesnice. Tak jsme měli pravou nefalšovanou vesnickou snídani. Babička na ulici s několika rendlíky se vším možným nám kydla na talíř od každého něco a už jsme baštili. Bylo to výborné, ale dost pálivé..:-) Pak jsme se šli projít po vesnici. Byla tam také jedna taková hezká babička, která vyráběla nějaké keramické hrnce, tak jsme udělali pár fotek. Byla moc milá, vše nám ukazovala. Pak už jsme jen došli k autu a mířili na Borobudur.

Dle LP by to měl být největší budhistický chrám na světě. Má velmi zajímavou historii. Po několika staletích fungování jako chrám byl najednou zcela opuštěn a zahalen do sopečného prachu a tím ukryt na staletí. Poté hlavně díky restaurátorské práci Holanďanů se ho podařilo stabilizovat, očistit a uvést do dnešní podoby. Na Borobudur jsme dorazili kolem 8:00 a hned vyrazili na obhlídku. Vstupné je pěkně mastné – cca 200 000 IDR na osobu – njn. UNESCO. Hned u pultu jsme potkali nějaké dva Čechy, kteří zřejmě nechtěli zaplatit plné vstupné a furt jsme slyšeli slova jako „We are not Germans“ atd. takže jsme se radši ani neprojevovali, aby nás s nimi ještě nespojovali. Vysvětlovat holce za kasou v Indonésii, která má pár tisíc rupií za měsíc, že pár z Čech, který má dvacet tisíc na letenku sem, nemá 400 Kč na vstupné a ještě říkat, že „We are not Germans“ mi přijde ubohé. Výše vstupného je všude na internetu i v LP napsaná a pokud to nejsem ochoten zaplatit, tak tam nejezdím a nedělám takový divadlo – nicméně náš osobní názor.

Ve vstupní hale jsme měli k dispozici v ceně vstupenky vodu, kávu a čaj, což bylo příjemné. Po vstupu opět vyfasujete takový šátek kolem pasu a můžete vyrazit. Asi po 200m se před vámi již objevuje majestátní obraz Borobuduru. Je to opravdu velká stavba. Po vyšplhání vstupních schodů jsme se již ocitli na prvním nádvoří. Celá stavba je koncipována jako mandala – resp. stupa (více viz články z Nepálu). Všude byly mraky lidí a to prý na východ slunce je jich ještě jednou tolik. Vyšplhali jsme až nahoru po strmých schodech, až jsme se dostali na nejvyšší patro s kamennými zvony a tím největším zvonem na vrcholku. Byl odtud krásný výhled do okolí. Ta stavba je opravu monumentální. Vše je z kamene. Když si jen představíte, kolik toho musí být ještě pod vámi, tak to je mazec. Poté jsme prošli patro po patře a postupně sestoupili dolů. Všude byly spousty dětí a hlavně malé muslimky. Pro ně byl běloch na Borobuduru větší atrakce než stavba sama, takže za mnou a za ostatními bělochy furt běhaly a fotily se s námi, až mě to začalo dost prudit a už jsem je odmítal. Cestou zpět jsme ještě udělali pár fotek, prohlédli dvě přilehlá muzea a šli zpět k autu. Tam už čekali oba Holanďané i oba naši průvodci a vyrazili jsme směr Jogja. Mezitím jsme se domluvili, že na Prambanan vyrazíme o něco později, abychom stihli západ slunce.

Dovezli nás na oběd a pak na hotel. Musím říct, že nám to 100% vyhovovalo si trochu dáchnout. V 14:00 nás opět vyzvednuli a už jsme mířili na Prambanan. Kdysi to byl velkolepý komplex hinduistických chrámů. Nyní jich stojí jen pár a to hlavně díky nedávnému zemětřesení, které jich stovky srovnalo se zemí. Díky permanentní dopravní zácpě jsme tam dorazili asi až v 15:30. Vstupné opět mastné – také cca 200 000 IDR za osobu, pak obligátní zástěra kolem pasu a vyrazili jsme. Za 5 min od vstupu jsme přišli k hlavnímu komplexu chrámů. Bylo jich tuším 5 z toho jeden uprostřed největší. Obcházíme každý chrám a děláme nějaké fotky. Do menších se dá vejít po schodech normálně a prohlédnout si je, ale u toho největšího – zřejmě díky zemětřesení – si musíme stoupnout do fronty a vyčkat, než na nás přijde řada na ochranné stavební helmy. Smíme tam být jen 15 min. a vždy jen konstantní počet lidí. Když na nás došla řada, vyrazili jsme hned do nejvyššího patra, nicméně bylo to velmi podobné jako u těch menších. Po vyfocení a prohlídce jsme popošli kousek dále a tam nasedli na vláček (v ceně vstupného), který nás provezl celým areálem. Viděli jsme tedy i ty vzdálenější chrámy a ty haldy kamení, které zbyly bohužel z menších chrámů při zemětřesení. Poté jsme ještě zašli na západ slunce – to bylo opravdu krásné s pozadím celého Prambananu. Pak už nás náš řidič jen hodil domů.

Dali jsme sprchu a vypravili se na večeři do jedné blízké restaurace. Opět super jídlo za pár babek. Stále jsme přemýšlely, jak nejlépe se dostat z Yogjakarty přes Mount Bromo a Mount Ijen na Bali a pak na Lombok, když najednou jsme koukli do jedné cestovky a viděli jsme, že přesně tuto trasu nabízejí jako výlet a dokonce i jednosměrný až do Denpasaru. Zašli jsme se tedy zeptat do Rumah travel, zda také mají tyto zájezdy. Řekli nám, že mají, ale že to organizují s pomocí jiné agentury. Každopádně nám dali itinerář, který nám maxiálně vyhovoval. Jediné rozdíly v cenách byly podle hotelu, co jsme si mohli vybrat. Nakonec jsme zvolili variantu : Yogjakarta – Mount Bromo – Mount Ijen – Denpasar a to celé včetně ubytka, dopravy a vstupů za cca 800 000 IDR za jednoho. To nám přišlo dost v pohodě. Tak jsme to objednali a těšili se na naše první sopky v Indonésii. Pak už jsme jen zalehli a šli spát s vědomím, že následující 4 dny jsou zařízené.

Fotografie : http://oldrichstepanek.rajce.idnes.cz/Yogyakarta_a_okoli

Autor: Oldřich Štěpánek | pondělí 8.7.2013 1:15 | karma článku: 9,04 | přečteno: 573x
  • Další články autora

Oldřich Štěpánek

Gili Ayer - opravdový ráj Indonésie

Ráno jsme podle instrukcí byli v 8:30 připraveni po snídani k odjezdu na Gili Ayer. Měl nás vyzvednout chlapík od Mr. Hardyho. Nikdo nikde, jen parta Amíků, kteří si dali snídani před Rinjani trekem. Bolely nás nohy tak, že jsme sotva chodili. Amíci zmerčili, že Rinjani asi máme za sebou, tak začali vyzvídat. Hrozně se divili, že nahoře je dost zima a že v kraťasech to rozhodně nebude žádný med. Nakonec z nich vylezlo, že jim nikdo nic neřekl a že mají jen věci na pláž..:-) No začali být dost nerudní na svého průvodce, načež je uklidnil, že hned další zastávka je u obchodu, kde vše můžou dokoupit..:-) No zajímavá obchodní taktika..:-) Určitě z majitele obchodu něco kápne, ale chudáci ti Amíci. Náš chlapík furt nikde. Zašel jsem za Holanďanem, jestli nemá číslo na Mr. Hardyho. Tak mu zavolal a že prý jeho člověk za chvíli dorazí. No nakonec jsme čekali až do 10:00, než se objevil. Objednal nám koňský povoz a odvezl do přístaviště. Tam nám koupil 2 lístky na veřejnou loď na Gili Ayer – mimochodem tuším 8 000 IDR za jednoho. Funguje to tam tak, že když je dostatek lidí a nákladu na loď, tak vyrazí. Naštěstí nás bylo už dost, takže asi za 10 min jsme se nalodili. Cesta trvala cca 10 minut, bylo to kousek. Jakmile jsme vystoupili, hned byl u nás chumel náhončích nabízejících „transport“ koníkem s povozem. My ale vyrazli pěšky podél pláže.

28.7.2013 v 8:49 | Karma: 12,44 | Přečteno: 646x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Výstup na Rinjani - drsný indonéský trek

Ráno jsme vstali už v 8:00, dali si snídani a už nás vezl chlapík na motorce k přístavišti rychlých lodí. Tam jsme se asi s půlhodinovým zpožděním nalodili a vyrazili. Loď vypadala docela dobře, nově. Byla narvaná do posledního místa. Když jsme vyrazili, zapnul jsem GPS na mobilu. Zajímalo mne, kolik tedy „fast boat“ vlastně jede. Tak co jsem sledoval, jela maximálně 50km/h, což na loď je asi dost..:-) Za hodinu a čtvrt jsme dorazili do přístavu Senggigi na Lomboku. Tam už na nás čekal smluvený řidič s nápisem „Olda“..:-) Došli jsme k autu a vyrazili. Řidič byl v pohodě. Zastavil nám, když jsme chtěli fotit, vyprávěl nám, co kde je a kde se co staví a tak. Pak jsme cestou viděli perlovou farmu a Kimíček asi chtěla doplnit svoji sbírku či co, tak jsme se tam zajeli podívat. Perly měli hezké, ale ne úplně černé, tak nakonec nic nevybrala.

17.7.2013 v 19:39 | Karma: 12,03 | Přečteno: 3221x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Mount Ijen - peklo sirného dolu

Ráno opět v 3:30 budíček, sbalili jsme všechny věci, jelikož na hotel se už vracet nebudeme. Byla pro nás připravená balíčková snídaně a kafe. Tak jsme něco dali do žaludku a vyrazili jsme. Asi po hodině jízdy jsme přijeli k úpatí Mt. Ijen. Byla ještě tma, takže jsme nasadili čelovky a vyrazili. Čekal nás asi hodinový výšlap k vyrcholku kráteru. Cestou nahoru už jsme potkávali první nosiče síry. Ijen je totiž známá hlavně pro důl na surovou síru, který se nachází u sopečného jezera. Viděl jsem už několik dokumentů v ČR o těchto nosičích. Jejich náklad je cca 80 kg síry a tu musejí přímo z dolu dostat na vrchol kráteru a poté ještě sejít dolů ze sopky. Toto prý absolvují 2-3x denně. No ukrutná práce a jen za pár babek.

10.7.2013 v 1:52 | Karma: 11,00 | Přečteno: 825x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Mount Bromo - nejznámější sopka Jávy

Ráno jsme vstali v 7:00, zabalili věci a šli na snídani. V 8:00 nás měl vyzvednout minibus a měli jsme vyrazit na náš třídenní trip. V pohodě snídáme a najednou v 7:30 už u nás stojí náš řidič. Že prej odjezd je v 7:30..:-) No, trochu nám to asi popletli v té agentuře. No nic, tak že prý vyzvednou ještě nějaké hosty a zastaví se za chvíli. Tak jsme do sebe naházeli tousty a kafe a po chvíli jsme už nastupovali do našeho vozítka. Bylo už narvaný turistama - resp. byl to minivan, takže vzadu bylo už asi 10 lidí. Jediná volná místa byla vedle řidiče. Usadili jsme se a vyrazili. Pásy nebyly k dispozici, tak jsme si připadali každých 5 minut jako kamikadze. Ale asi po hodině jsme si na tu jejich zběsilou jízdu v protisměru zvykli a už ji ani nevnímali. Dle itineráře nás dnes čeká 10 hodin jízdy. Jedeme z Yogyakarty až k úpatí Mount Bromo.

9.7.2013 v 1:14 | Karma: 12,15 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Yogyakarta - kulturní centrum Jávy

Ráno jsme si přivstali, dobalili vše potřebné, připravili bagáž na let a šli jsme se odhlásit z hotelu. Pak už jsme vyrazili na masáž, kterou jsme si objednali včera při večeři. Ujaly se nás dvě holčiny a tvrdě na nás makaly opravdu hodinu a půl. Bylo to dost náročné, musím říct, ale ok. Po masáži jsme chytli taxíka a vyrazili na letiště. V LP píšou, že nejlepší je chytnout tágo od Blue Bird company a měli pravdu. Jsou jedni z mála, kteří zapínají taxametr, aniž je k tomu musíte vyzvat. Cesta na letiště nás stála 50 000 IDR – třetinu co z letiště..:-) Njn. Na letišti hafo lidí, jdeme podle ukazatelů na domestic flights. V Denpasaru budují nové letiště, tak je to takové vše provizorní, ale nakonec jsme vše našli a už stojíme na odbavení. Tady jsme pochopili význam tzv. „letištní malárie“. Tak zeštípaní, jako v hale domestic flight, jsme nebyli za celý pobyt. Navíc repelent jsem musel zabalit do kufru. No nic moc. Dali jsme si tam oběd v jedné restauraci a šli na letadlo. Letěli jsme s Garuda Airlines, což by měly být nejlepší aerolinky v Indonésii. Let trval asi hodinku a byl celkem ok. Nicméně jak je člověk zvyklý, že vzlétne, pak je dlouho klid a pak přistane, tak tady pilot snad každých deset minut měnil směr. Doprava, doleva, nahoru dolů – nechápal jsem proč, ale asi je to tady tak normální. Přistání v Yogyakartě bylo ok.

7.7.2013 v 1:21 | Karma: 11,43 | Přečteno: 565x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1670x
Dočasný světoběžník ... :-)