Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trek kolem Annapuren, Yak Kharka - Thorung Phedi - Muktinath

Ráno se probouzíme až kolem 7:00. Dnes nás čeká jen cca 2h pochod na Thorung Phedi /4 540 m.n.m./ - poslední vesnice před sedlem Thorung La. Sedáme na snídani, balíme věci a vyrážíme. Za cca 10 min dorážíme do Yak Kharky. No - myslím, že kdybychom včera pokračovali - nějaké to místo bychom našli, ale to už je teď jedno. Je tam několik poměrně velkých hotelů. Vesnicí jen procházíme a pokračujeme v cestě. Jak slunce začíná svítit, začíná se oteplovat, ale i tak je dost zima. Další vesnice na cestě je Letdar. Vím, že pár lidí, co šli naši trasu, došli místo Yak Kharky až tam, ale myslím, že to není třeba. Stejně většina lidí přespí v Thorung Phedi a to je od Letdaru jen hodina cesty a navíc jsou tam jen 2 lodže. Můžete tam také doplnit vodu v safe water drinking station. Děláme pár fotek, počasí je jako každý den perfektní. Pokračujeme dále, až dojdeme na rozcestí. Jedna cesta vede doleva dolů přes most a potom po druhé straně koryta řeky až do Thorung Phedi. Druhá cesta pokračuje rovně a dolů, tam se musí překročit takový malý most a poté zase vyšplhat na druhou stranu k jedné malé restauraci, kde se ale obě cesty spojují. Záleží na vás, která se vám více líbí. My jsme šli tou první. Když jsme dorazili do té hospody, opět tam prodávala nějaká paní jablka. Nyní již 50 NPR za jablko - hodně předražené, ale zase chápu, že to sem někdo musí vynést. Tak zase jedno dáváme. Kolem nás je spousta Číňanů, kteří zde pobíhají a fotí svými cca 200 000 Kč fotoaparáty s metrovými teleobjektivy. Je fakt, že pohledy zpět směrem na Yak Kharku jsou opět krásné. Chvíli jsme odpočinuli a pokračujeme dále. Asi po 40 minutách jsme v Thorung Phedi. Bolí mě hlava jak střep.

Pohled při sestupu z Thorung LaKim Štěpánková

Ubytováváme se napravo v jedné z největších lodží - Thorung Base Camp Lodge. Pán nás vede do našeho obydlí. Vcházíme do pokoje a ihned se mi vybavuje výjev z mého mládí, kdy babička s dědou chovali ve svém chlívku prasata. Tak, tak přesně to vypadá, jen místo prasat jsou tam dvě postele. Jednoznačně nejhorší pokoj, ve kterém jsme na treku bydleli. Přišli jsme opět o něco déle, tak nevím, jestli lepší pokoje byly již rozebrány, ale všechny vypadaly zvenku stejně. Tak doporučuji zkusit jinou lodž. Jak jsme dorazili, na hodinu jsem si lehnul a spal. Poté už hlava nebolela, tak dobrý. Šli jsme na oběd. Je tam taková dvoupatrová jídelna, kde jsou všichni a kde je teplo. Duní tam nějaký rapp, za barem stojí Nepálec s dredy, připadám si skoro jak v Alpách na U rampě...:-) Odpoledne trávíme čtením, hraním dámy a povídáním. Také jsme zavolali domů - 200 NPR / minutu.

Musím říct, že vzhledem k mým obtížím mám trochu obavy před zítřejším - posledním - výstupem. Dohodli jsme se s Kimíčkem, že kdyby mi bylo špatně, tak se vrátíme. Naštěstí je na cestě několik stanovišť, kde čekají Nepálci s koníkama a když je někomu blbě z výšky, tak ho svezou dolů. Pár takových jsme viděli z Manangu - ale ty svážely dolů vrtulníky a k tomu dojít rozhodně nechci. Nevím, jestli jsem to už psal, ale prý když u sebe nemáte 2 000 USD v cash, nebo nějakého ručitele v Kathmandu, vrtulník pro vás nepřiletí - ale nikde jsem to neověřoval. My si ty 2 000 USD radši s sebou vzali. Myslím, že pro aklimatizaci jsme udělali hodně - už od Besi Saharu jsme stoupali max o 500 m za den, měli jsme aklimatizační den v Manangu, 3 noci nad 4 000 m.n.m., výlet na Tilicho, dnes noc v 4 500 m.n.m.. Tak uvidíme, bohužel někdo se aklimatizuje velmi špatně - a tak nějak tuším, že to jsem já. Kimíček je úplně v pohodě, tak to jsem rád. Dáváme večeři a jdeme spát. Cestou musíme ještě zaplatit - zítra se totiž vyráží brzy ráno a většina lidí snídani už nemá. Také jsme požádali o deky, ty jsme dostali ve stavu, který vám asi ani nebudu  popisovat, ale když je v pokoji pod nulou, jste rádi za vše. Hodně lidí vyráží na sedlo třeba ve 3 h ráno, což mi přijde absurdní. Ideální je vyrazit tak kolem 5 - 6 ráno. Zalezeme do spacáku, na sobě mám většinu svých vrstev a na spacáku ještě tu odpornou deku. Bohužel většinu noci jsem skoro nespal. Cca od 3 000 m.n.m. výš jsem se každou noc alespoň 1x probudil a lapal jsem po dechu. Není to, že by se člověk dusil, ale jak usne a sníží dechovou frekvenci, tak díky nízkému procentu kyslíku ve vzduchu ho má člověk pak relativní nedostatek. Tak se musíte vícekrát nadechnout a pak to většinou jde a usnete. V Thorung Phedi to tak ale nebylo. Nedokázal jsem pořádně usnout, prostě kdykoliv jsem klimbnul, probudil mě ten pocit nedostatku vzduchu. Nakonec jsem krátce usnul až nad ránem. Co jsme se takhle bavili s ostatními trekaři - měli to většinou podobné. 

Ráno jsme měli budík na 4:30, nicméně Kimi také nemohla usnout, tak když to zazvonilo, moc vstát jsme nebyli schopni, takže jsme vstávali až v 5:30 a musím říct, že jsem za to byl rád. Vyrazili jsme něco málo před 6:00. Řekl bych, že je to lepší, protože už je malinko vidět a začíná se pomalu oteplovat. Když vyrazíte ve 4 ráno - je tma jako v pr... a hrozná kosa. Jen pro ilustraci - voda v našem pokoji nám zčásti zamrzla během noci. Takhle jsme sice čelovky měli, ale za 15 min chůze nebyly již potřeba. Hned jak jsme vyrazili - potkali jsme Petra a Danielu a tu Rusku z Yak Kharky, tak jsme byli rádi, že nevyrážíme sami takhle "pozdě". První co vás čeká, je hodně ostrý výstup do Thorung High View Campu /4850 m.n.m./ Podobný jako na Ghyaru, možná ještě trochu horší. Za cca hodinu jste tam. Celou cestu se šlo docela dobře, ale na High Campu mi už bylo fakt blbě. Tak jsme si zkusili sednout na 30 min, trochu se to zlepšilo, tak jsme pokračovali. Jak jsme šli dál a dál, začal jsem si uvědomovat, že to asi nepůjde. Nejde ani o ten terén, ten po výstupu na High Camp je v pohodě, ale jde o tu výšku.

Hrozně mě bolela hlava, bylo mi na zvracení, hodně se mi motala hlava, nebyl jsem si jistý krokem, takže jsem se jen stěží vyškrábal do posledního teashopu něco přes 5 000 m.n.m. před přechodem sedla a tam už jsem jen seděl a měl motáka jak blázen. No bylo rozhodnuto, dál jít by už bylo nebezpečné. Vzal jsem si tabletu Diamoxu /diuretikum, které se doporučuje při potížích/, poté se to mírně zlepšilo. Sledoval jsem si tepovku a dech a bylo to mírně lepší. Na Thorung La je to asi hodina a půl pěsky, takže jsem se rozhodnul, že si koně vezmu, ale nechám se odvést na to sedlo a pak rychle sestoupám místo návratu do Thorung Phedi. Musím se také přiznat, že představa další noci v tom chlívku byla velká motivace. Každopádně to není rozhodnutí doporučení-hodné, ale přeci - nejsme co se týká medicíny laici a hlavě máme s sebou lékárnu velmi nadstandardně vybavenou léky, kortikoidy atd. Kimi tedy objednává u jednoho toho Nepálce koně, na jednoho dáváme naše bágly, na druhého jsem si sedl já. Kimi nejdřív, že vyrazí nalehko a dojde tam, ale nakonec pro případ, kdybych se zhoršil, jela se mnou. Bylo mi líto, že jsem jí to takhle pokazil, ale prostě dál to už nešlo. Bylo mi furt dost špatně a celou cestu jsem se kontroloval, jestli to neotočit. Naštěstí to nebylo třeba a asi po 45 min jsme dorazili na vrchol sedla. Je tam taková chajda, kde si můžete koupit čaj a nějaké sušenky, ale my jsme se tam samozřejmě moc nezdržovali.

Kimíček udělala pár fotek a začali jsme rychle sestupovat. Za ten převoz chtěl chlapík 6 000 NPR, ale rád jsem mu to dal. Jak jsme klesali a klesali, začalo se to trochu lepšit. Jak přejdete sedlo - objeví se před vámi ohromné údolí, které je úplně jiné, než před sedlem. Vypadá to jako překrásná měsíční krajina, skoro žádné stromy, jen kamení a hory a tyčící se osmitisícovka - Dhaulagiri. Klesání je dost náročné - musíte sestoupat 1 600 m.n.m. Asi po 2-3 hodinách docházíme do malé vesničky na cestě a dáváme polévku. Mám furt žaludek na vodě, takže jsem si dal jen pár lžic a čaj. Doplňujeme vodu a vyrážíme do Muktinathu /3 800 m.n.m./. Přicházíme tam tak za další hodinu a půl. Tam už je mi lépe, hledáme ubytování a zkoušíme jednu lodž za druhou - všude plno..:-) No už chápu, proč chodí tak brzy.  Pokračovali jsme dál do centra města. Zastavili jsme u jednoho velkého hotelu - naproti dalšímu stanovišti ACAP, jméno si bohužel už nepamatuji. Pokojů měli několik a dokonce i s koupelnou. 4 dny jsme neměli sprchu, tak to bereme všema deseti. Pokoj je opravdu moc hezký, západní záchod, teplá sprcha. Super. Provedli jsme tedy důkladnou očistu těla a já pak zalehnul na hodinu. Když jsem se probudil - bylo mi už dobře a upřímně - byl jsem moc rád, že už nikam takhle vysoko nejdeme. Oblékli jsme se, že půjdeme na večeři. Vyjdeme ze dveří a koho nepotkáme - Petra a Danielu..:-) Tak jdeme na večeři spolu. Pak se k nám ještě připojil jeden slovenský pár. Jsou to ti, co spali na Tilicho Base Campu v tom stanu. Byl to moc příjemný večer, mně bylo už dobře, dali jsme si opět jačí steak, nicméně ten v Manangu byl mnohem lepší. Kolem 22:00 jsme to zabalili a šli spát. Dnešní den byl určitě ten nejnáročnější na celém treku. Pokud vám nevadí nadmořská výška jako mně, tak ten výstup kromě počátečního krpálu do High Campu není nějak obtížný, mnohem obtížnější je ten sestup. Zítra nás čeká přesun do Jomsonu. Uléháme a spíme celou noc jak mrtví.

Fotografie : http://oldrichstepanek.rajce.idnes.cz/Yak_Kharka_-_Thorung_Phedi_-_Thorung_La_-_Muktinath/

 

Autor: Oldřich Štěpánek | úterý 13.11.2012 8:00 | karma článku: 11,04 | přečteno: 937x
  • Další články autora

Oldřich Štěpánek

Gili Ayer - opravdový ráj Indonésie

Ráno jsme podle instrukcí byli v 8:30 připraveni po snídani k odjezdu na Gili Ayer. Měl nás vyzvednout chlapík od Mr. Hardyho. Nikdo nikde, jen parta Amíků, kteří si dali snídani před Rinjani trekem. Bolely nás nohy tak, že jsme sotva chodili. Amíci zmerčili, že Rinjani asi máme za sebou, tak začali vyzvídat. Hrozně se divili, že nahoře je dost zima a že v kraťasech to rozhodně nebude žádný med. Nakonec z nich vylezlo, že jim nikdo nic neřekl a že mají jen věci na pláž..:-) No začali být dost nerudní na svého průvodce, načež je uklidnil, že hned další zastávka je u obchodu, kde vše můžou dokoupit..:-) No zajímavá obchodní taktika..:-) Určitě z majitele obchodu něco kápne, ale chudáci ti Amíci. Náš chlapík furt nikde. Zašel jsem za Holanďanem, jestli nemá číslo na Mr. Hardyho. Tak mu zavolal a že prý jeho člověk za chvíli dorazí. No nakonec jsme čekali až do 10:00, než se objevil. Objednal nám koňský povoz a odvezl do přístaviště. Tam nám koupil 2 lístky na veřejnou loď na Gili Ayer – mimochodem tuším 8 000 IDR za jednoho. Funguje to tam tak, že když je dostatek lidí a nákladu na loď, tak vyrazí. Naštěstí nás bylo už dost, takže asi za 10 min jsme se nalodili. Cesta trvala cca 10 minut, bylo to kousek. Jakmile jsme vystoupili, hned byl u nás chumel náhončích nabízejících „transport“ koníkem s povozem. My ale vyrazli pěšky podél pláže.

28.7.2013 v 8:49 | Karma: 12,44 | Přečteno: 646x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Výstup na Rinjani - drsný indonéský trek

Ráno jsme vstali už v 8:00, dali si snídani a už nás vezl chlapík na motorce k přístavišti rychlých lodí. Tam jsme se asi s půlhodinovým zpožděním nalodili a vyrazili. Loď vypadala docela dobře, nově. Byla narvaná do posledního místa. Když jsme vyrazili, zapnul jsem GPS na mobilu. Zajímalo mne, kolik tedy „fast boat“ vlastně jede. Tak co jsem sledoval, jela maximálně 50km/h, což na loď je asi dost..:-) Za hodinu a čtvrt jsme dorazili do přístavu Senggigi na Lomboku. Tam už na nás čekal smluvený řidič s nápisem „Olda“..:-) Došli jsme k autu a vyrazili. Řidič byl v pohodě. Zastavil nám, když jsme chtěli fotit, vyprávěl nám, co kde je a kde se co staví a tak. Pak jsme cestou viděli perlovou farmu a Kimíček asi chtěla doplnit svoji sbírku či co, tak jsme se tam zajeli podívat. Perly měli hezké, ale ne úplně černé, tak nakonec nic nevybrala.

17.7.2013 v 19:39 | Karma: 12,03 | Přečteno: 3221x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Mount Ijen - peklo sirného dolu

Ráno opět v 3:30 budíček, sbalili jsme všechny věci, jelikož na hotel se už vracet nebudeme. Byla pro nás připravená balíčková snídaně a kafe. Tak jsme něco dali do žaludku a vyrazili jsme. Asi po hodině jízdy jsme přijeli k úpatí Mt. Ijen. Byla ještě tma, takže jsme nasadili čelovky a vyrazili. Čekal nás asi hodinový výšlap k vyrcholku kráteru. Cestou nahoru už jsme potkávali první nosiče síry. Ijen je totiž známá hlavně pro důl na surovou síru, který se nachází u sopečného jezera. Viděl jsem už několik dokumentů v ČR o těchto nosičích. Jejich náklad je cca 80 kg síry a tu musejí přímo z dolu dostat na vrchol kráteru a poté ještě sejít dolů ze sopky. Toto prý absolvují 2-3x denně. No ukrutná práce a jen za pár babek.

10.7.2013 v 1:52 | Karma: 11,00 | Přečteno: 825x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Mount Bromo - nejznámější sopka Jávy

Ráno jsme vstali v 7:00, zabalili věci a šli na snídani. V 8:00 nás měl vyzvednout minibus a měli jsme vyrazit na náš třídenní trip. V pohodě snídáme a najednou v 7:30 už u nás stojí náš řidič. Že prej odjezd je v 7:30..:-) No, trochu nám to asi popletli v té agentuře. No nic, tak že prý vyzvednou ještě nějaké hosty a zastaví se za chvíli. Tak jsme do sebe naházeli tousty a kafe a po chvíli jsme už nastupovali do našeho vozítka. Bylo už narvaný turistama - resp. byl to minivan, takže vzadu bylo už asi 10 lidí. Jediná volná místa byla vedle řidiče. Usadili jsme se a vyrazili. Pásy nebyly k dispozici, tak jsme si připadali každých 5 minut jako kamikadze. Ale asi po hodině jsme si na tu jejich zběsilou jízdu v protisměru zvykli a už ji ani nevnímali. Dle itineráře nás dnes čeká 10 hodin jízdy. Jedeme z Yogyakarty až k úpatí Mount Bromo.

9.7.2013 v 1:14 | Karma: 12,15 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Borobudur a Prambanan - rovníkové památky UNESCO

Ráno jsme vstávali už v 3:30, sbalili si věci a v 4:00 už nás vyzvedával přímo spolumajitel Rumah travel – sympatický Holanďan a jeho zřejmě partnerka z Indonésie, která hovořila anglicky. Za 15 min jsme nabrali ještě jeden pár z Holandska a vyrazili jsme. Většina těchto výletů míří na svítání slunce na Borobudur, nicméně my jsme vyrazili na vyhlídku naproti sopce Merapi. Dorážíme tam asi kolem 5:00. Jsme tam sami, je to taková malá vesnička. Před námi se rozprostírá nádherný pohled do údolí, kde vzadu se tyčí dvě sopky – jedna z nich je Merapi. Pod nimi v mlžném oparu prosvítá džungle.

8.7.2013 v 1:15 | Karma: 9,04 | Přečteno: 573x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1670x
Dočasný světoběžník ... :-)