Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítězí Nepál aneb trek kolem Annapuren

Přeji dobrý den všem čtenářům našeho blogu. Po cca roce a půl jsme opět zde. Já - Oldřich Štěpánek s mojí manželkou - Kim Štěpánkovou. Po dlouhé rozvaze, který stát světa navštívit v roce 2012, jsme nakonec vybrali Nepál a trek kolem Annapuren. Jelikož v létě je v Nepálu období monzunových deštů, ideální čas k návštěvě - hlavně hor - je říjen a tento jsme také zvolili pro naše cestování. Do Nepálu jsme přilétli 29.9.2012 a odlétali jsme 26.10.2012. V říjnu je v horách azuro a obecně nejlepší počasí - bohužel to vědí všichni turisti, takže pokud si chcete užít nějaký trek bez hordy ostatních trekařů, je lepší zvolit jiný měsíc - nejčastěji jaro. Jelikož v Nepálu rozsah a dostupnost wi-fi pokrytí pokulhává za Vietnamem, kde jsme byli minulý rok, zápisky z cestování píši zpětně až teď z ČR. Takže krátké představení Nepálu. Je to jedna z nejchudších zemí na světě, kde většina obyvatel žije za méně než 1USD za den. Žije zde cca 30 milionů obyvatel, hlavní město je Kathmandu, gramotnost se pohybuje kolem 50-60%. Nábožensky je Nepál převážně hinduistický, v horských oblastech převáženě budhistický. Národní měnou je nepálská rupie = NPR. 100 NPR = cca 22 Kč. V textu budu používat ceny v rupiích. Pro přepočet na CZK stačí částku vydělit 4.

Letenky jsem sehnal za cca 20 000 Kč na osobu a to s přestupy v Miláně a poté v Delhi. Letěli jsme s ČSA a dále s indickou společnostní Jet Airways. Cestování bylo docela ok, sice servis horší než u Vietnam airlines, ale šlo to. Z Prahy do Milánu let trval cca hodinu a něco, poté do Delhi cca 8 hodin a následně do Kathmandu asi hodinu a půl. Rozpočet jsme měli stejný jako minulý rok při cestě do Vietnamu a to 50 USD na osobu a den. Pokud si odpustíte nějaké dražší položky v Nepálu, jako třeba pivo /cca 300-400 nepálských rupií = 80-100 Kč za lahev - 650ml/, místo letadla třeba zvolíte lokální autobus a za dárky a suvenýry nic neutratíte, lze život tam pořídit třeba za polovinu či ještě méně. Vízum pro občany ČR i ostatní je udělováno přímo na letišti v Kathmandu. Měsíční, co jsme měli my, stojí 40 USD na osobu. Exitují i kratší a levnější a dá se platit asi v dalších 10ti světových měnách.

Pokud chcete vyrazit na trek kolem Annapuren - budete potřebovat ACAP permit /Annapurna Conservation Area Project/ - ten nás stál 28 USD na osobu a poté také TIMS card /Trekkers' Information Management System/, která stojí 20 USD na osobu. Na vše budou třeba pasové fotografie. Vše se vyřizuje na úřadě v Kathmandu. My jsme se nechtěli zdržovat vyřizováním této administrativy a tak jsme kontaktovali pana Govindu z www.greenhorizontour.com. Tento kontakt jsme našli na www.nepal.estranky.cz. Jsou tam hezké články a rady na cesty. Tak jsem panu Govindovi napsal, odepsal obratem s nabídkou zajištění celého treku včetně průvodce a nosiče. Když zjistil, že chceme pouze zajistit permity a ubytování na jednu noc, komunikace značně ochladla, až mě to chvílemi dosti štvalo. Za transport z letiště chtěl 20 USD, za noc pro dva v hotelu 35 USD, autobus z Kathmandu do Besi Sahar - 16 USD za osobu, potom výše zmíněné ceny permitu a TIMS a potom jeho odměna - 50 USD. Zdálo se mi to dost, ale nakonec jsem souhlasil. V mezičase ještě pan Govinda upřesnil, že chce 50 USD pro sebe za osobu. To mě tedy dost značně rozlítilo a napsal jsem mu, že to mu teda rozhodně nedám a že jsme se domluvili na ceně 50 USD za oba. Nakonec to uznal a platila první cena. Po příletu do Kathmandu bylo vše, tak jak jsme si domluvili. Čekal na nás taxík se jménem a odvezl nás do kanceláře Greenhorizontour do Thamelu /část Kathmandu pro turisty/. Tam jsme se setkali s panem Govindou, vyrovnali jsme účty, dal nám veškeré dokumenty a ještě jsme přes něj směnili 1000 USD na rupie. To před trekem doporučuji - sice se v horách dá platit v USD, ale vždy to bude stát více než v rupiích a směnárny jsou jen ve velkých vesnicích. Hotel, který jsme měli zaplacený, byl sice se snídaní, ale zato velmi mizerné kvality. Celkově pan Govinda zajistil co řekl za cenu kterou řekl, ale pokud bych jel do Nepálu ještě jednou, zařídil bych si to sám i kdyby to měl být den navrch. Než jsme odlítali domů - bydleli jsme v Thamelu v hotelu o 2 kategorie vyšší za cenu 10 USD za oba na noc, také transport na letiště stál 7 USD místo 25 USD. Stačí až přiletíte si domluvit cenu s taxikářem a říct, ať vás zaveze do Thamelu. O to, že by jste nenašli hotel se rozhodně bát nemusíte, jsou jich tam desítky a za výše zmíněné ceny.

Co se týká vybavení na trek, toto jsme většinově pořídili v ČR, nicméně je možné se kompletně vybavit až v Kathmandu za desetinové ceny. Je však otázka, zda super pohory, co si tam koupíte za 500 Kč, vydrží celý trek. Každopádně můžete to zkusit..:-) Je tam opravdu vše - od ponožek po péřové spacáky. 

Cestu jsme zvládli celkem bez problémů, v Kathmandu bylo tak 25 stupňů, mírně pod mrakem. První večer jsme si zašli na večeři do jedné hezké restaurace v Thamelu. Jídlo bylo docela dobré, dali jsme si nějaká piva a okusili lokální Brandy. Také nebylo špatné. Nicméně účet 3 500 NPR byl také velmi pěkný...:-) Na hotelu jsme připravili bágly na druhý den a šli brzy spát. Zítra hurá do Besi Saharu.

Autor: Oldřich Štěpánek | úterý 30.10.2012 20:44 | karma článku: 18,55 | přečteno: 2402x
  • Další články autora

Oldřich Štěpánek

Gili Ayer - opravdový ráj Indonésie

Ráno jsme podle instrukcí byli v 8:30 připraveni po snídani k odjezdu na Gili Ayer. Měl nás vyzvednout chlapík od Mr. Hardyho. Nikdo nikde, jen parta Amíků, kteří si dali snídani před Rinjani trekem. Bolely nás nohy tak, že jsme sotva chodili. Amíci zmerčili, že Rinjani asi máme za sebou, tak začali vyzvídat. Hrozně se divili, že nahoře je dost zima a že v kraťasech to rozhodně nebude žádný med. Nakonec z nich vylezlo, že jim nikdo nic neřekl a že mají jen věci na pláž..:-) No začali být dost nerudní na svého průvodce, načež je uklidnil, že hned další zastávka je u obchodu, kde vše můžou dokoupit..:-) No zajímavá obchodní taktika..:-) Určitě z majitele obchodu něco kápne, ale chudáci ti Amíci. Náš chlapík furt nikde. Zašel jsem za Holanďanem, jestli nemá číslo na Mr. Hardyho. Tak mu zavolal a že prý jeho člověk za chvíli dorazí. No nakonec jsme čekali až do 10:00, než se objevil. Objednal nám koňský povoz a odvezl do přístaviště. Tam nám koupil 2 lístky na veřejnou loď na Gili Ayer – mimochodem tuším 8 000 IDR za jednoho. Funguje to tam tak, že když je dostatek lidí a nákladu na loď, tak vyrazí. Naštěstí nás bylo už dost, takže asi za 10 min jsme se nalodili. Cesta trvala cca 10 minut, bylo to kousek. Jakmile jsme vystoupili, hned byl u nás chumel náhončích nabízejících „transport“ koníkem s povozem. My ale vyrazli pěšky podél pláže.

28.7.2013 v 8:49 | Karma: 12,44 | Přečteno: 646x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Výstup na Rinjani - drsný indonéský trek

Ráno jsme vstali už v 8:00, dali si snídani a už nás vezl chlapík na motorce k přístavišti rychlých lodí. Tam jsme se asi s půlhodinovým zpožděním nalodili a vyrazili. Loď vypadala docela dobře, nově. Byla narvaná do posledního místa. Když jsme vyrazili, zapnul jsem GPS na mobilu. Zajímalo mne, kolik tedy „fast boat“ vlastně jede. Tak co jsem sledoval, jela maximálně 50km/h, což na loď je asi dost..:-) Za hodinu a čtvrt jsme dorazili do přístavu Senggigi na Lomboku. Tam už na nás čekal smluvený řidič s nápisem „Olda“..:-) Došli jsme k autu a vyrazili. Řidič byl v pohodě. Zastavil nám, když jsme chtěli fotit, vyprávěl nám, co kde je a kde se co staví a tak. Pak jsme cestou viděli perlovou farmu a Kimíček asi chtěla doplnit svoji sbírku či co, tak jsme se tam zajeli podívat. Perly měli hezké, ale ne úplně černé, tak nakonec nic nevybrala.

17.7.2013 v 19:39 | Karma: 12,03 | Přečteno: 3221x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Mount Ijen - peklo sirného dolu

Ráno opět v 3:30 budíček, sbalili jsme všechny věci, jelikož na hotel se už vracet nebudeme. Byla pro nás připravená balíčková snídaně a kafe. Tak jsme něco dali do žaludku a vyrazili jsme. Asi po hodině jízdy jsme přijeli k úpatí Mt. Ijen. Byla ještě tma, takže jsme nasadili čelovky a vyrazili. Čekal nás asi hodinový výšlap k vyrcholku kráteru. Cestou nahoru už jsme potkávali první nosiče síry. Ijen je totiž známá hlavně pro důl na surovou síru, který se nachází u sopečného jezera. Viděl jsem už několik dokumentů v ČR o těchto nosičích. Jejich náklad je cca 80 kg síry a tu musejí přímo z dolu dostat na vrchol kráteru a poté ještě sejít dolů ze sopky. Toto prý absolvují 2-3x denně. No ukrutná práce a jen za pár babek.

10.7.2013 v 1:52 | Karma: 11,00 | Přečteno: 825x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Mount Bromo - nejznámější sopka Jávy

Ráno jsme vstali v 7:00, zabalili věci a šli na snídani. V 8:00 nás měl vyzvednout minibus a měli jsme vyrazit na náš třídenní trip. V pohodě snídáme a najednou v 7:30 už u nás stojí náš řidič. Že prej odjezd je v 7:30..:-) No, trochu nám to asi popletli v té agentuře. No nic, tak že prý vyzvednou ještě nějaké hosty a zastaví se za chvíli. Tak jsme do sebe naházeli tousty a kafe a po chvíli jsme už nastupovali do našeho vozítka. Bylo už narvaný turistama - resp. byl to minivan, takže vzadu bylo už asi 10 lidí. Jediná volná místa byla vedle řidiče. Usadili jsme se a vyrazili. Pásy nebyly k dispozici, tak jsme si připadali každých 5 minut jako kamikadze. Ale asi po hodině jsme si na tu jejich zběsilou jízdu v protisměru zvykli a už ji ani nevnímali. Dle itineráře nás dnes čeká 10 hodin jízdy. Jedeme z Yogyakarty až k úpatí Mount Bromo.

9.7.2013 v 1:14 | Karma: 12,15 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Cestování

Oldřich Štěpánek

Borobudur a Prambanan - rovníkové památky UNESCO

Ráno jsme vstávali už v 3:30, sbalili si věci a v 4:00 už nás vyzvedával přímo spolumajitel Rumah travel – sympatický Holanďan a jeho zřejmě partnerka z Indonésie, která hovořila anglicky. Za 15 min jsme nabrali ještě jeden pár z Holandska a vyrazili jsme. Většina těchto výletů míří na svítání slunce na Borobudur, nicméně my jsme vyrazili na vyhlídku naproti sopce Merapi. Dorážíme tam asi kolem 5:00. Jsme tam sami, je to taková malá vesnička. Před námi se rozprostírá nádherný pohled do údolí, kde vzadu se tyčí dvě sopky – jedna z nich je Merapi. Pod nimi v mlžném oparu prosvítá džungle.

8.7.2013 v 1:15 | Karma: 9,04 | Přečteno: 573x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1670x
Dočasný světoběžník ... :-)